Misiunea Agentului „Certificat Energetic”
Lucrez la o firmă care este formată din experți în certificare energetică, audit energetic și termoviziune sau termografie pentru clădiri, cu peste 18 ani de experiență în domeniu fiind atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice ca auditori energetici gradul I. Avem o procedură de lucru simplificată, în favoarea clientului, astfel cel care doreşte eliberarea unui certificat energetic ne contactează fie telefonic fie online. Se stabileşte o vizită de lucru la clădire, care nu durează mai mult de 15 minute, unde efectuăm anumite măsurători şi observaţii. Elaborăm certificatul pe baza actelor cerute de noi şi puse la dispoziţie de client şi se face plata, iar noi înmânăm documentul clientului.
***
E o zi toridă de vară. Cald…mult prea cald pentru perioada asta a anului. Stau în birou cu geamul deschis pentru că nici măcar aerul condiţionat nu mai are puterea să reziste. Mă frământă ceva…
Totul a pornit de când sora mea, Ioana, l-a cunoscut pe el. Prima întâlnire nu a fost deloc una perfectă, aşa cum ar trebui să fie între fratele şi noul iubit al surorii tale…Ceva mă face să mă îndoiesc de el..ceva-n mine-mi spune că e necesară o investigaţie. N-am ce face, trebuie să o fac şi pe asta…e defect profesional. Dar oare cum? N-aş vrea să scot la iveală meseria mea…lumea nu trebuie să afle! M-aş potoli, dar Ioana are gânduri mari cu el, gândindu-se la căsătorie!
Îmi fac un plan pentru că trebuie să mă asigur că totul decurge bine! Ţinta: cuibul – apartamentul porumbeilor.
Pentru a ajunge acolo, trebuie să mă stiu că am “cuibul” gol. Aşa că, îi cumpăr Ioanei două bilete la concertul trupei preferate. Astfel ştiu că am la dispoziţie timp suficient pentru a inspecta totul în jurul meu.
***
A venit ziua cea mare şi trebuie să acţionez conform planului bine stabilit. Mă învârt prin birou în disperare, căutându-mi legitimaţia. Sunt Agentul “Certificat energetic”.
Nu-mi vine să cred că am emoţii…e prima acţiune în care mă implic emoţional. Decid să iau masa înainte de a acţiona pentru că asta mă linişteşte şi mă face să gândesc mai bine. Mai am încă câteva ore până pot să acţionez, aşa că intru într-un restaurant. Aici, mă bucur să văd afişat într-un loc vizibil un certificat energetic, exact aşa cum cere legea. Pentru că din luna februarie 2016 conform Ordonanței nr. 13/2016 a Guvernului României pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, certificatul de performanță energetică trebuie să fie afișat, la loc accesibil și vizibil publicului pentru clădirile de birouri, de comerţ, de învăţământ, spitale, hoteluri, restaurante, construcţii pentru activităţi sportive, precum şi orice alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, vizitate frecvent de public. Amenzile pentru nerespectarea legii sunt cuprinse între 1250 lei și 2500 lei.
Intru în apartamentul lui, (nu întrebaţi cum pentru că nu vă pot dezvălui toate tertipurile!). În jurul meu totul perfect, imaculat…fiecare lucru pus la locul lui, nu există urmă de praf în toată casa.
“Hmm…ceva e putred aici!” îmi spun. Nu se poate ca un bărbat să păstreze atâta curăţenie! “Răscolesc” apartamentul cu grijă pentru a nu lăsa semne în urma mea. Caut cam tot ce mi-ar putea fi folositor despre el.
Ochii-mi fug pe pereţi, dintr-un colţ în altul…încep să sughiţ…Asta păţesc uneori din cauza adrenalinei.
Oarecum dezamăgit că n-am găsit nimic, care să-mi “dovedească” simţirile, deschid sertarul de sus al dulapului din sufragerie şi-atunci, inima se pregătea să-mi stea în loc…dau peste ceva ce nu m-aş fi aşteptat niciodată să găsesc aici: un certificat de performanţă energetică.
“Un început bun. Se pare că astăzi mă lovesc de el la tot pasul…” Mă bucură asta! Citindu-l, descopăr că a apelat pentru o evaluare tocmai la firma la care eu lucrez, unde punem la dispoziţia clientului certificat energetic ieftin. Şi spre surprinderea mea, apartamentul este încadrat în clasa energetică B, ceea ce înseamnă că are un consum scăzut de energie. Certificatul are valabilitate 10 ani. Are un apartament cu 3 camere, iar asta înseamnă că a dat pe certificat 160 de lei. Sunt curios dacă l-a ridicat personal, ori a cerut livrarea lui prin poştă! Sper că ştie că la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a da certificatul, în original, noului proprietar! Îl pun la loc.
Fără să vreau, privirea mi se plimbă din nou prin tot apartamentul, mă uit în gol la pereţi.
”E clar! Apartamentul e pregătit! Însă cât îl priveşte pe el…rămâne de văzut!”
Misiune (im)posibilă – îndeplinită!
Acest articol a fost scris pentru competiţia Spring SuperBlog 2017