Valea Mureşului vă invită la Festival
De cum vine vara, în judeţul Mureş evenimentele se ţin lanţ. Şi nu sunt organizate doar pentru a le marca în calendar, ci sunt evenimente la care merită să luăm parte. Două dintre cele mai dragi mie sunt (în ordinea cronologică) Festivalul Văii Mureşului şi Festivalul Văii Gurghiului. Cele două au deja tradiţie, an de an un public numeros din întreaga ţară bifează aceste festivaluri.
Aşadar, lăsă problemele cotidiene acasă şi încarcă-te cu voie bună. Cum? Participând la ediţia a XIII-a a Festivalului Văii Mureşului ce se desfăşoară la Răstoliţa (judeţul Mureş) în perioada 29 – 30 iulie pe PLatoul „La Alei” . Îţi zic din capul locului că deşi vremea se arată perfectă, cu soare, seara e musai de îmbrăcat haine groase… Bine, acum nu te gândi la cojoace şi blănuri… Un hanorac ţi-ar fi de ajuns.
Să ajungi aici, trebuie să ţii drumul tot înainte de la ieşirea din Reghin spre Topliţa, aproximativ 30 de kilometri. Înainte de a intra în localitatea Răstoliţa, pe partea dreaptă, Platoul ,,La Alei,, te aşteaptă pregătit pentru sărbătoare.
Frumuseţea acestui festival este tocmai faptul că fiecare comună are o căsuţă amenajată în specificul zonei, formând un sat alegoric cu tradiţii, unde sunt expuse costume populare, diferite obiecte vechi, războaie de ţesut ori unelte agricole, etc. Iar dacă eşti curios de istoria acestora, cineva iţi stă cu siguranţă la dispoziţie pentru a răspunde întrebărilor tale.
Va fi amplasată şi o scenă unde se va desfăşura programul artistic. Interpeţi şi formaţii, dansuri populare locale, dar şi artişti consacraţi printre care Paula Seling şi Proconsul vor urca pe scenă.
Dacă vii cu familia, însoţiţi de copii, ai la dispoziţie diferite activităţi în care să-i implici pentru că există o zonă amenajată ca spaţiu de joacă, iar cei mici pot face plimbări cu poneiul, există panouri de escaladare, tiroliană şi pictură pe faţă. Tot în cadrul Festivalului găsesti şi ateliere pentru copii: sculptură şi modelaj, împletitură de sfoară, cusături pe pânză fină, pictură pe sticlă. Cu siguranţă nu se vor plictisi nici ei, nici tu!
Gastronomia e la ea acasă
An de an, aici, tradiţia şi voia bună se ţin mână-n mână. Ai ocazia să întâlneşti artişti populari, să vezi obiceiurile zonei şi să guşti din bucatele tradiţionale. Dacă ajungi aici, e păcat să nu mânânci un balmoş ori un boţ cu brânză. Mai ales că în cadrul Festivalului este organizat şi un concurs gastronomic, ingredientul ales pentru concursul din acest an fiind ceapa, unde primăriile celor 11 comune participante la eveniment sunt invitate să se înscrie pentru a demonstra că la ei în comună se face cea mai bună tocăniţă de ceapă.
Fără kitschuri şi miros de mici
Nu te aştepta să găseşti fel de fel de brizbrizuri. Având în vedere că este un Festival legat de tradiţie şi obiceiuri, kitschurile nu-ţi vor sta în cale. Un lucru care mi-a plăcut în anii trecuţi şi care se repetă şi respectă şi la această ediţie este lipsa mititeilor de pe grătarele comercianţilor. Drept e că nici nu le văd rostul peste tot!
Îmbrăcă IA! Ai parte de concurs!
Organizatorii au pregătit şi un concurs pentru cei prezenţi, în special pentru cei care poartă ia la această ediţie a Festivalului. Aşadar, dacă participi la eveniment şi ai pe tine o ie, treci pe la standul Consiliului Judeţean Mureş şi înscrie-te. Cei care doresc să fie parte din acest concurs, vor completa o fişă cu datele de cotact, iar iile vor fi atent fotografiate pentru ca apoi, juriul va decide dacă modelele de pe obiectul de îmbrăcăminte sunt sau nu autentice, chiar dacă ia a fost confecționată de curând. Juriul este format din specialişti ai Muzeului de Etnografie Mureș și ai Centrului Creației Populare Mureș. Ia câştigătoare va face parte din imaginea următoarei ediţii a Festivalului Văii Mureşului.
Cazare în zonă sau la cort
Totul depinde de dorinţa ta. Dacă vrei condiţii poţi folosi punctele de cazare din imprejurimi, însă dacă eşti adeptul dormitului în natură, organizatorii au pus la dispoziţie o zonă de campare pentru amplasarea corturilor, fără a se percepe taxă. Vor fi organizate şi competiţii sportive: concurs de tras frânghia, cross-ul Văii Mureşului, competiţie de ţopăit cu sacul, dar şi două drumeţii către puncte de atracţie din zonă. Este vorba despre vizitarea peşterilor de mulaj de la Răstoliţa şi obiectivele antropice din Iod şi Răstoliţa.
P.S. 1: Dacă ne vedem pe Platoul ,,La Alei,, să mă baţi pe umăr, să ciocnim un pahar de voie bună!
P.S. 2: Evenimentul este transmis în direct de postul de televiziune Ardeal TV. (www.ardealtv.ro)
P.S 3.: Festivalul Văii Gurghiului are loc în perioada 25 – 27 august.
Cata trafitie emana pozele tale. Zona e superba, sigur e un loc minunat pentru relaxare si pentru a iesi din cotidian.
Poate, totusi, imi voi face timp sa ajung acolo! Imi place tare mult zona!
Frumos eveniment, frumoase locuri, iar mancarea la ceaun e geniala. Nu se compara cu nimic.
Deosebit! Nu stiam ca exista asa festivaluri, e foarte bine sa nu ne uitam traditiile.
As participa si eu cu mare drag la asemnea festival!
ce locuri frumoase mai am de descoperit. ma bucur ca exista astfel de articole dedicate traditiei. sper din suflet sa reusesc sa ajung in zona intr-o zi 🙂
pupici!
Eu zic cã merită! Atât Valea Mureșului cât și Valea Gurghiului sunt zone tare frumoase care merită descoperite. Pe Valea Gurghiului, la Lăpușna există cabana de vânătoare a lui Ceaușescu. Aici, la Lăpușna este cel mai ozonat aer din Europa!
Seamănă puțin cu „Târgul Meșteșugarilor” ^^
Tu aduci in primplan evenimente foarte atractive, dar ce ma fac, ca eu stau in cealalta parte a tarii?
Ce locuri frumoase!!! Dau un share pe pagina Fb, poate am cititori din aceasta zona!
Mulţumesc! Să ştiţi că Valea Gurghiului e la fel de frumoasă!
Ioi, pun pariu ca or sa faca si cel putin un gulyas bun 🙂
Bun pariu! Sigur o sa fie si asa ceva!
Întoarcerea la rădăcini. Ce prilej de sărbătoare!