Mureşul pus în integrame de Alex Toth
Un AS al cuvintelor încrucişate
Pentru cei care obişnuiesc să dezlege cuvinte încrucişate, Alex este o figură cunoscută. Alţii îl cunosc din postura de jurnalist, redactor şef la cotidianul Zi de Zi unde lucrează de zece ani.
Însă când este vorba despre pasiunea lui, musai de notat faptul că are recorduri greu de bătut: „Deşteaptă-te, române!” – cea mai lungă integramă din lume, de 80 de metri lungime, realizată în anul 1999 şi „Mereu Alături de Voi” – cel mai mare careu din lume, de 25.633 de cuvinte, de 4,5 x 2,7 metri, realizat în anul 2009.
Alex a reuşit să folosească această pasiune în favoarea lui, cerându-şi iubita de soţie cu ajutorul unei integrame realizată de el!
De câteva zile, proaspăt ieşit de la tipar, este proiectul „Mureşul în integrame” un Almanah de 100 pagini – 104 de integrame, toate despre judeţul Mureş, din domenii cum ar fi turism, cultură, sport, educaţie, istorie şi vip-monden. Almanahul poate fi găsit la chioşcurile de ziare.
Începuturi…
Io: 20 de ani! Două decenii de când ai intrat în jocul cuvintelor încrucişate. Spune-mi despre începuturi…
Alex: M-am „îmbolnăvit” de „microbul” cuvintelor încrucişate când aveam 14 ani. Am avut nevoie de aproape un an pentru a completa de la A la Z un careu. Apoi, după o vreme, m-am gândit ce ar fi dacă aş încerca să compun şi eu. Astfel, am compus un careu pe care l-am trimis la o revistă naţională din Bucureşti, Rebus Tim. După vreo trei luni am primit răspuns, la „Poşta redacţiei”, că lucrarea nu e bună. Redactorii de acolo mi-au înşirat şi greşelile comise. Am perseverat şi până la urmă, în aprilie 1994, am publicat primul careu din cariera mea rebusistică. Satisfacţia a fost cu atât mai mare, cu cât nu mă învăţase nimeni cum să compun. Din răspunsurile primite la „Poşta redacţiei”, dar şi din răspunsurile pe care redactorii revistei le ofereau altor rebusişti şi pe care le citeam şi eu, am învăţat regulile de compunere ale unui careu.
Io: Alţii joacă table, merg la bere! Tu de ce ai ales să mergi pe drumul ăsta?
Alex: Dar pot să beau bere şi în timp ce compun jocuri, astfel bifez două chestii faine deodată :)). Am ales să merg pe acest drum deoarece odată cu publicarea primului careu am simţit o stare de dependenţă. Era o senzaţie deosebită să îţi apară numele prin reviste. Cu timpul, ştacheta calităţii a crescut foarte mult, iar în prezent provocarea este să compui jocuri care au idei deosebite, nemaiutilizate de alţi rebusişti. Spre bucuria mea, am idei noi în fiecare zi, ceea ce mă motivează să continui.
Io: Mai poţi?
Alex: Dacă te referi la timp, într-adevăr este foarte greu să îmi împart timpul între job, compunerea jocurilor şi familie. Din fericire, compunerea unei integrame nu îmi ia foarte mult timp…
Io: Zic că nu-i simplu să dai viaţă integramelor! Cât timp îţi ocupi cu integramele?
Alex: Aşa cum spuneam, cel mai greu este să găseşti o temă nouă, care să nu fi fost folosită de alţii. Sau o temă folosită de alţii, dar abordată diferit. După ce ai tema, încrucişarea şi definirea unei integrame ia maxim o oră. Desigur, depinde şi de mărimea jocului, dacă viitoarea integramă e mică, medie sau mare. În plus, autorii profesionişti au la dispoziţie şi softuri de compunere, pentru a fi mai prolifici. Recunosc, am şi eu aşa ceva, dar mă simt mai confortabil compunând cu creion şi radieră, astfel încât pot controla 100% din cuvintele îngrilate. La soft e diferit. Ai ideea, scrii cuvintele-cheie şi punctele negre şi computerul compune grila în câteva secunde, însă se întâmplă frecvent să îngrileze şi cuvinte mai rare, pe care le are în memorie, şi atunci prefer să îmi compun jocurile cu propriul computer, adică creierul.
Io: Dai autografe? Ori ai dat la viaţa ta de integramist?
Alex: Până în prezent, am scos două cărţi cu temă rebusistică, „Eminescu în rebus” şi „Rime încrucişate”, prin urmare răspunsul la întrebare este da. În plus, de exemplu după ce am compus integrama aceea de 80 de metri lungime, în 1999, mă opreau pe stradă, în autobuz şi în alte locuri, oameni pe care nu îi cunoşteam, dar care mă felicitau şi mă întrebau ce urmează. La un moment dat, eram cunoscut ca fiind „băiatul cu integramele”…
(Săptămâna viitoare cumpăr Almanahul… aşa că vreau autograf 😀 )
Io: Hai că m-am lungit şi n-am apucat să te întreb de prezent. 100 de pagini de integrame adunate-ntr-un fain proiect: Almanahul „Mureşul în Integrame”. Câte nopţi nedormite pentru finalizarea lui?
Alex: N-am avut nicio noapte nedormită pentru conceperea almanahului. De altfel, nici pentru job, oricât ar fi de important, nu lucrez noaptea. Am lucrat la almanah sau dimineaţa, înainte de a merge la serviciu, sau seara.
Io: Înafară de judeţul Mureş unde mai pot găsi cei interesaţi Almanahul?
Alex: Almanahul a fost trimis pentru difuzare şi în câteva judeţe limitrofe, respectiv Cluj, Alba, Bistriţa şi Sibiu.
Io: Ce ne aşteaptă pe viitor? Dacă Almanahul se află la numărul 1, mă gândesc că vor urma şi altele…
Alex: Totul depinde de timpul pe care îl am la dispoziţie. Dacă va fi un număr 2, acesta va ieşi pe piaţă în 2018 deoarece, de exemplu, la primul număr am lucrat mai bine de şase luni. Totodată, n-ar fi exclus ca la anul ideea să fie fructificată pentru a edita lucrări similare cu tematici despre alte judeţe.
Io: Fiecare hobby „mănâncă” ceva de la noi. La unii bani, la tine cred că mai mult timp… reuşeşti să te împarţi între serviciu şi pasiune, dar să-ţi mai rămână şi ceva timp pentru tine?
Alex: Din fericire, da. Am în permanenţă un carneţel la mine, unde îmi notez ideile. În plus, beneficiez şi de sprijinul perechii mele, Arina, jurnalist de profesie, căreia îi mulţumesc şi pe această cale pentru înţelegerea de care dă dovadă.
Cererea în căsătorie
Io: Apropo de Arina… Ţi-ai cerut iubita în căsătorie, folosindu-te de „Cea mai frumoasă integramă”… Spune-mi ceva despre povestea din spatele acestei idei geniale!
Alex: Compun integrame personalizate de mai bine de 10 ani, pe care le ofer cadou. De exemplu, în urmă cu câţiva ani, celebrul DJ ATB şi-a promovat un album utilizând o integramă de-a mea pe care i-am făcut-o cadou. A organizat chiar şi un concurs pentru fani. Lista VIP-urilor din România care au primit integrame de la mine este destul de lungă, ideea este că foloseam de multe ori integrama ca o „tactică” pentru a obţine interviuri de la personalităţi care vizitau judeţul Mureş. În timp, am compus şi am oferit şi integrame speciale, care se acordă cu ocazia zilelor de naştere. Nu neaparat la VIP-uri. De exemplu, şi ţie ţi-am făcut cadou o integramă la nuntă. Fac asemenea cadouri şi prietenilor prietenilor, adică unor oameni pe care nu îi cunosc şi cărora nu le cer nimic în schimb. Bucuria dezlegării unei integrame deosebite îmi este de ajuns. Având în vedere toate acestea, nu e nicio mirare că mi-am cerut iubita în căsătorie prin intermediul unei integrame…
Io: Dacă tot ai pomenit de integrama făcută pentru mine, nu pot să nu o arăt tuturor. Aşadar, asta-i opera de artă realizată de Alex Toth pentru revista noastră de nuntă:
Io: Cum arată o zi din viaţa ta, a unui om foarte ocupat?
Alex: Dimineaţa mă urnesc mai greu, dar pe parcurs ce orele înaintează devin tot mai activ. După cum spuneam, locul de muncă este foarte solicitant, de multe ori 7 zile din 7. Ritmul e intens de cele mai multe ori. Din evidenţele pe care le am, de exemplu doar în anul 2016 am publicat peste 800 de jocuri de cuvinte încrucişate…
Io: Dacă nu mă înşel în vremea comunismului existau cluburi de „educare” a tinerilor prin careuri şi rebusuri. Mai există oare astfel de cluburi prin ţară?
Alex: Există cercuri rebusistice şi în prezent. În privinţa rolului educativ, tot ce pot să spun este că prin intermediul jocurilor de cuvinte încrucişate dezlegătorii îşi pot îmbunătăţi permanent cunoştinţele din toate domeniile. E un hobby care te ajută mereu să înveţi câte ceva nou.
Io: Din punctul tău de vedere, ar fi utilă o astfel de şcoală în zilele noastre?
Alex: Desigur, consider că orice activitate care dezvoltă creativitatea este utilă copiilor.
Io: Şahul e un sport al minţii. Despre integrame ce poţi să-mi spui!?
Alex: Integramele sunt doar un gen din ceea ce se numeşte la modul general „rebus”. Creatorii de astfel de jocuri au, în general, un IQ peste medie.
Io: Există „antrenori” pentru cei care vor să înveţe punerea cuvintelor cap la cap (pentru realizarea de integrame)?
Alex: N-am auzit să existe. În general, meseria „se fură”, inclusiv în acest domeniu. Aşa cum am spus şi puţin mai devreme, eu am fost autodidact, practic am învăţat să compun citind răspunsurile de la „Poşta redacţiei”.
Io: La scriitori şi poeţi merge întrebarea: ce te inspiră!? Aici e valabilă? Putem vorbi despre inspiraţie?
Alex: Mă poate inspira orice cuvânt sau frază banală în aparenţă. Din fericire, limba română este foarte bogată, cu multe cuvinte care au mai multe înţelesuri, ceea ce este o mină de inspiraţie permanentă pentru orice rebusist bun. Inspiraţia este esenţială pentru un compunător, nu e suficient să ştii să compui. Până şi pentru a folosi softul despre care aminteam anterior este nevoie să ai idei, altfel el nu valorează nimic.
Io: Bun! Pantofarul n-are pantofi, croitorul n-are haină. La tine cum stă treaba? Mai completezi/rezolvi integrame? (altele decât cele realizate de tine)
Alex: Da. E nevoie să mai şi dezlegi, ca să fii la curent şi cu ce fac alţii. În România există foarte mulţi autori de valoare ale cărora creaţii, extraordinare, se aproie de artă, astfel încât a le dezlega nu poate decât să fie plăcut.
Io: Poate sună aiurea, dar a existat în vasta ta experienţă să nu reuşti să dezlegi un cuvânt dintr-o integramă?
Alex: Da, dar nu e relevant. N-am avut niciodată ambiţia să memorez toate cuvintele din DEX. Evident, sunt şi cuvinte care îmi scapă, dar chiar şi aşa pot afirma că ştiu mult mai multe cuvinte decât ştie în medie un om care nu are acest hobby.
Io: Dacă n-o să mă descurc să dezleg toate cuvintele încrucişate, mă pot baza pe tine că-mi „şopteşti” soluţia, aşa ca la şcoală?
Alex: Da.
Mulţam tare fain
Mai jos, câteva pagini din almanahul „Mureşul în Integrame”:
Si mie imi plac integramele. Foarte dragut articolul!
Mulţam fain! Mă bucur că există încă multe persoane care se „joacă” cu încrucişările!
Articolul este unul încântător! Felicitari!
Mulţumesc!
Destul de complicat, cred, dar si frumos. Felicitari!
Şi pentru mine pare complicată treaba asta, dar mă mulţumesc cu dezlegarea integramelor!
Mi-ai facut pofta de integrame :)) Acum, cu siguranta am sa ma uit dupa cele compuse de Alex Toth.
Da, Alex e un tip simpatic! Inteligent! Sper ca pe viitor să realizeze astfel de proiecte pentru cât mai multe judeţe din ţară!
Ar fi frumos
Mi-a făcut plăcere să citesc. Încă iubesc sa fac integrame 😍
Mulţumesc! Da, cred! Pe mine mă relaxează!
Vai integramele copilariei mele! Un interviu tare placut!
Mulţumesc! Din când în când, intru la chioşcurile de ziare şi-mi cumpăr integrame…chiar dacă nu le rezolv atunci, pe loc… când fac câte-o pauză, mă relaxează!
Deci ideea de a face o integrama personalizata pentru o cerere in casatorie mi se pare geniala!!!
Oh, ce surpriza frumoasa reprezinta acest articol-interviu!
Cand eram copil/adolescenta, cumparam reviste de integrame cum cumpara altii paine 🙂 ))))
Copiii mei lucreaza integrame, dar in engleza (exista fise printabile postate pe site-uri si bloguri din afara).
Felicitari lui Alex! Nu stiam ca are asa recorduri in palmares si banuiesc ca nu i-a fost usor sa le inscrie. Am ceva timp de cand nu mai rezolv careuri si integrame si n-as sti sa raspund ce anume s-a intamplat deoarece eram mare fan…odata.
Bunicul meu era si el foarte pasionat de integrame, de aici a inceput si placerea mea de a face integrame inca din copilarie. Foarte dragut articolul!
Cat de fain e articolul, felicitări! O sa printez și eu integramele despre Mures sa văd dacă reușesc sa le dezleg. N-am mai pus mâna pe o integrama de multa vreme!