Din tainele triburilor Etiopiene
Am nevoie de o călătorie aparte, de un Extrem Travel aş putea spune. Îmi doresc să văd multe ţări si locuri de pe planeta asta, dar dintre toate, o dorința mai aparte e de a reuşi să fac o expediţie în Africa pentru a intra în contact cu triburi primitive. Da, ar putea părea o nebunie! De ce şi-ar dori cineva să se desprindă de confortul unui pat şi o pernă moale, de curăţenie şi internet, preferând locuri izolate din Etiopia? De ce nu m-aş duce să vizitez Dubaiul, Grecia dacă ar fi să pot face această alegere? Pentru că simt că Africa va fi locul care mă va ajuta să înţeleg altfel viaţa. Suntem stresaţi, agitaţi, depresivi! Nu ne putem decide ce maşină să ne luăm şi ba mai mult nu cunoaştem frumuseţea şi bucuria lucrurilor simple, mărunte. Eh, tocmai aici e problema. Simt că o astfel de excursie, ar schimba ceva în mine şi m-ar ajuta mult mai mult să mă bucur de firesc, de clipe, de minute, de a privi viaţa din altă perspectivă, fiind un bun prilej de autocunoaştere.
Am citit multe despre triburi, fascinându-mă fiecare poveste, fiecare descriere. Nu poţi să nu fi uimit şi în acelaşi timp curios, de viaţa primitivă pe care oamenii aceia o trăiesc.
Valea Omo din Etiopia
Valea Omo din Etiopia este considerată unul dintre cele mai fascinante locuri din Africa, ba chiar aş îndrăzni să spun, de pe Pământ. Aici trăiesc peste douăzeci de triburi, ce au caracteristici distinctive, diferenţiindu-se prin tradiţii şi obiceiuri aparte. Aş pătrunde pe cât mi s-ar permite, în lumea lor, care pe cât pare de străină, pe atât este de fascinantă. Iată că acolo se poate trăi frumos, fără complicaţii, putând să supravieţuiască fără tehnologie, iar lipsa hainelor nu este o ruşine. Deşi, unele practici din aceste triburi ar părea greu de înţeles, dacă stai să le aprofundezi mai bine, sunt ritualuri şi tradiţii pe care le-au preluat de la înaintaşii lor şi le transmit mai departe din generaţie în generaţie…
Hamer şi femeile cu părul roşu
Dacă ajungi în tribul Hamer, s-ar putea să primeşti o cafea, care va fi preparată nu din boabe, ci din frunze de cafea.
Femeile din tribul Hamer sunt recunoscute pentru părul făcut franjuri, pe care mai apoi îl vopsesc în roşu, vopseaua fiind confecţionată din lut roşu, răşină şi seu. Acest trib are un obicei aparte prin care bărbaţii îşi marchează trecerea la maturitate, printr-un ritual numit „săritul peste vite”, unde sunt nevoiţi să treacă peste spinările unui anumit număr de vaci, complet dezbrăcaţi. Daca bărbaţii îşi finalizează ritualul cu succes , au dreptul de a se căsătorii. În cadrul acestui ritual, femeile (surori care fac parte din familia candidatului la maturitate) sunt bătute cu nuiaua, iar cele care rezistă eroic acestor lovituri, dau dovadă de tărie şi sprijin. Ideea e că după ce acestea s-au lăsat lovite pentru bărbatul „pretendent la maturitate”, femeile îi pot cere acestuia orice fel de ajutor, acesta fiind obligat să le ajute. Loviturile nu sunt deloc fictive ori date doar în treacăt, ci din contră sunt lovituri ce lasă în urma lor cicatrici adânci.
Femeile fabuloase din tribul Mursi
Unul dintre cele mai renumite triburi este Mursi, un trib numeros ce ajunge la 7500 de persoane (deşi numărul exact nu se cunoaşte), aflat la graniţa cu Sudanul de Sud. Sunt recunoscuți pentru agresivitate, pentru vopseaua albă aplicată pe corp, dar şi pentru bogăţia lor care se măsoară în numărul de bovine deţinute. Însă un obicei pentru care sunt recunoscuți şi care pe mine mă uimeşte, este legat de femei. Acestea sunt nevoite încă de mici să îşi perforeze lobul urechii cât şi buza inferioară cu un cui din lemn, care mai apoi este înlocuit cu discuri, schimbate periodic, ajungând ca în timp, în acel orificiu să pătrundă un fel de farfurie, astfel încât la un moment dat buza ajunge să atingă dimensiuni imense, chiar monstruoase. Se invocă două motive pentru care femeile Mursi ajung la această practică,: una este legată de apărarea împotriva comercianţilor de sclavi, care furau femeile pentru a le vinde, motiv pentru care ajungeau să se urâţească, iar un alt motiv ar fi legat de faptul că aceste accesorii spectaculoase ar fi folosite pentru a cucerii bărbaţii, un etalon al frumuseţii.
Categoric, această placă rotundă din lut nu este folosită zilnic, ci doar în momentele de ritual şi atunci când turiştii doresc să facă fotografii. Că tot vorbeam despre fotografii, fiind deja obişnuiţi cu turiştii, au învăţat să fac banii destul de uşor din permisiunea de a se lăsa fotografiaţi. Fotografierea fiind permisă doar contra cost, o fotografie cu o singură persoană ajungând la preţul de 5 birr, ceea ce în banii noştri ar însemna aproximativ un leu.
Femeile Mursi dau dovadă de putere, dacă o femeie însărcinată, pleaca în junglă pentru a naşte singură. E bine de ştiut că momentul de vizitare a acestui trib, este indicat să se facă la primele ore ale dimineţii, înainte ca aburii alcoolului şi a plantelor halucilogene pe care bărbaţii le mestecă să-i cuprindă, tocmai pentru că aceştia ar putea să devină agresivi.
Tribul se ocupă cu creşterea bovinelor şi agricultura, femeile fiind cele care se ocupă cam de toată activitatea gospodărească, inclusiv de demontarea şi montare caselor atunci când se mută, bărbaţii fiind cei care merg cu vacile la păscut şi apărarea tribului.
Se spune că autorităţile locale vor să-i înlăture din zona în care aceştia trăiesc, mai precis din Parcul Naţional Mago, din simplul motiv că îşi doresc să-l păzească de păşunatul necontrolat.
E clar…
Am început să „hoinăresc” pe site-ul celor de la Extrem Travel, unde am descoperit că au o ofertă diversificată, fiind specializaţi în excursii şi turism de aventură, organizând chiar şi la cerere excursii personalizate oriunde în lume. Aşa că iată că am scris câteva rânduri, visând cu ochii deschisi…
…Aşa că lumea modernă e una banală, o lume de concedii şi mofturi, pe care vrem doar să le bifăm, să fim în rând cu lumea, dar dacă vreau să trăiesc cu adevărat, vreau acolo… Vreau instinctul primar, vreau Etiopia.
Articol scris pentru proba 10 – Superblog – sponsor Extreme Travel and Adventure
1 răspuns
[…] Din tainele triburilor Etiopiene […]