Drumul mărțișorului Meșterit de Codru
Mărțișorul cunoscut ca simbol al primăverii și-a găsit mereu loc în sufletele noastre. Fie el trifoi, coșar, ghiocel ori buburuză, acesta a fost din vechi timpuri purtat cu mândrie în piept. Cu trecerea anilor au fost adăugate noi forme și culori, șnurul alb-roșu fiind nelipsit indiferent de model.
Dacă ar fi să vorbesc puțin despre munca din spatele unui mărțișor lucrat manual, nimic nu-i simplu, chiar dacă la prima vedere pare totul prea ușor. În ultimii doi ani materia primă ba a fost greu de găsit, ba la un preț mai mare decât în general. Si nu exagerez cand zic ca a fost ,bătaie,, pe pasta polimerică albă pe principiul cine găsește primul se poate considera norocos. Alții au decis să-și procure cele necesare de peste hotare, asumându-și costul și perioada mare de livrare.
Din procesul de creație
După ce privesc pasta polimerică și decid modelul pe care doresc să-l realizez începe ,,distracția,,. Frământarea pastei polimerice are drept consecință pielea mâinilor crăpată și adeseori dureri groaznice.
În poziție cocoșată, care aduce dureri de spate, cu o lampă specială, pe care Adi mi-a făcut-o cadou pentru meșterit, petrec nopți la rând modelând. Apoi le introduc în cuptor. Aici, contorul ceasului de curent se învârte fără jenă 30 – 40 de minute la o tură de copt. Am ajuns să ,,gătesc,, în el mai multe mărțișoare decât de-ale gurii. După ce umplu coșul cu mărțișoare coapte, pun pe față o mască de protecție cu filtru, să nu trag tot praful în mine, iau mașina de șlefuit și trec la finisat. Dintre toate, asta e partea care-mi displace. Pentru a îndepărta praful de pe ele, mărțișoarele primesc o binemeritată baie, urmând să lipesc cu un adeziv special acul de broșă. Nici alegerea cartonului pe care urmează să fie scoase în lume, nu e decizie ușoară.
Șnururile…. Altă nebunie. Șnur cu șnur, degetele-mi amorțesc de la fundițat, dar odată pus la locul lui, pe carton, lângă broșă… Pam, pam… Mărțișorul e pregătit pentru dăruit? Nici gând! O ședință foto este esențială pentru prezentarea lui. Și aici aștept și caut lumina, decorul potrivit pentru un cadru cât de cât în armonie cu produsul.
Dar… Crezi că totul s-a terminat aici? Neee… De aici începe altă ,,distracție,,. Vine gândul cel mare: cum expun mărțișoarele la târg. Și așa caut o mie și una de posibilități, care să nu fie nici costisitoare, dar care să ofere o imagine cât de cât de apreciat. Nu-mi iese mereu, aici am încă mult de lucrat, dar cu fiecare eveniment trecut îmi dau seama ce anume mai are nevoie de îmbunătățire.
Să vă imaginați toate astea în timp ce un copil ori poate la alți artizani doi ori trei, stau pe lângă tine și te roagă să-i iei în brațe, să le citești o poveste.
Mărțișoreala pare joacă de copii
Da! Pare o joacă cu plastilina, pare un lucru care dus la final nu-și justifică prețul. Asta doar dacă nu cunoști procesul, munca depusă până ajungi să-l porți în piept. Iar cel mai adesea aud de preț prea mare de la persoanele care nu prețuiesc ori nu înțeleg cu adevărat noțiunea de produs lucrat manual.
Broșe-mărțișor pentru tot anul
Anul acesta, în micul meu atelier am pregătit câteva modele noi față de anul trecut, dar am păstrat cu drag clasicele modele precum trifoiul, ghiocelul și buburuza, nelipsite de altfel din catalogul meu.
Am ales ca toate mărțișoarele ,,Meșterit de Codru,, să aibă sistem de prindere tip broșă și o mare parte dintre ele să poată fi purtate tot timpul anului. Practic după luna martie punem bine șnurul alb-roșu și purtăm broșa-mărțișor mai departe.
Sprijinim micile afaceri locale?
Am decis să povestesc în linii mari despre drumul mărțișorului pentru a înțelege măcar puțin despre munca pe care eu ori alți artizani o depun atunci când vine vorba de produse lucrate manual, fie că e vorba despre mărțișor ori produse cu alt specific.
Produsele lucrate manual NU sunt cumpărate la duzină, la care mai apoi pui un adaos și le scoți la vânzare! Cumpărând un mărțișor lucrat manual iei cu tine puțin din sudoarea, durerile de spate, dar și bucuria creației și porți cu tine mândria că ai pus umărul la susținerea artizanilor/producătorilor locali.
Vă las AICI o listă cu idei de mărțișoare lucrate manual, meșterite de mine.
Tu ce preferi? Un mărțișor lucrat manual, unic în felul lui ori unul de duzină?!
Să avem o primăvară faină!