Nevoia educaţiei sexuale – un câmp minat
Ieri, întorcându-mă acasă am prins ora de vârf, pe când elevii ieşeau de la şcoală, fapt ce a umplut autobuzul cu fete şi băieţi, niciunul dintre ei trecuţi de 12 ani. Într-un colţ, un prichindel de clasa a treia, strigă în gura mare ,,ce p…a mea vrei, mă!?,,… într-o altă zonă, ocupată de fete, se auze vocea unei copiliţe: ,,ştii, ei îi place de el…da’ ăla zici că-i gay”…si încep râsete în jurul ei!
I-am privit tăcută…oare ştiau ce vorbesc? Mi-am dat seama cât de important este să fim educaţi din toate punctele de vedere, chiar de la vârste fragede, într-un mod inteligibil fiecărei vârste.
––-
Îmi amintesc de orele de biologie din generală, materie care ne era predată de o doamnă profesor tare simpatică… Într-o zi ne-a întrebat: ,,ştiţi voi ce e ăla prezervativ?” În clasă, preţ de câteva secunde s-a făcut linişte…apoi au urmat chicoteli, semn clar că celor din jurul meu le era jenă să vorbească despre acest subiect. Cei care ştiau răspunsul, nu răspundeau din ruşine…subiectul despre sexologie era unul tabu.
Apoi în liceu, prin clasa a IX-a s-a derulat o campanie de conştientizare în rândul tinerilor şi familiarizarea acestora prin distribuirea de prezervative şi absorbante. Parcă acum îi văd pe cei doi, un el şi o ea, stând în faţa celor 30 de elevi, prezentându-ne pe rând fiecare produs şi explicându-ne cum se foloseşte. Atunci, totul a fost amuzant, însă acum, la maturitate, realizez importanţa acestor campanii, mai ales că sunt convinsă de faptul că există în jurul nostru, foarte mulţi adolescenţi care vorbesc despre sex, dar care nu ştiu ce înseamnă el cu adevărat, ori care se simt stânjeniţi de abordarea acestui subiect!
Educaţia sexuală o necesitate
Ştiţi că sunt tineri care la 18 ani, nu-şi cunosc corpul? Şi nu mă refer aici la cap, mâini şi picioare! Nu cunosc informaţii despre corpul uman, cum ar fi de exemplu diferite părţi ale organelor genitate! Ba mai mult, există încă persoane care consideră că dacă faci sex în timpul menstruaţiei nu poţi rămâne însărcinată! Motivul e destul de simplu…lipsa educaţie sexuale.
Eşti adult, dar îţi este ruşine să cumperi prezervative şi absorbante. Când ajungi la casa de marcat, ai vrea să fii invizibil şi să nu fi văzut cu acele produse.
Ai avut un contact sexual nereuşit. Te ruşinezi şi pleci! Vrei din nou să fii invizibil şi să ştergi totul cu buretele. Deşi eşti adult, nu poţi vorbi deschis despre acest aspect, fără să ştii că educaţia din urmă te-ar fi putut ajuta.
Această lipsă de educaţie din adolescenţă poate duce la maturitate, la diferite aspecte negative: pe lângă o boală, la un copil nedorit mult prea devreme ori chiar la disfuncţii sexuale. În cazul din urmă, la fel cum unii au nevoie de pshihologi, da, alţii au nevoie de un sexolog! Şi nu pentru a-i învăţa diferite poziţii, ci pentru a le rezolva diferite probleme, care deşi nu sunt din categoria celor care-ţi pun viaţa în pericol, ţin de bunul mers al vieţii tale! Un pshihosexolog este acea persoană căreia ai putea să-i spui ce te frământă, despre o problemă ce nu ai curajul să o comunici altcuiva. Indiferent că apelezi la un sexolog Bucuresti, Constanţa, Tîrgu-Mureş ori alte zone ale ţării, important este să conştientizezi necesitatea şi importanţa acestuia. Sănătatea sexuală şi reproducerea trebuie privite cu cea mai mare seriozitate şi interes.
Poşeta şi tainele ei
Dacă aţi fi întrebaţi ce nu ar trebui să lipsească din geanta unei femei, care ar fi răspunsul vostru? Câţi dintre voi aţi fi împinşi de instinct să spuneţi: oglindă, cremă, ruj? Însă, cineva spunea că din poşeta unei femei, fie ea doamnă ori domnişoară, nu trebuie să lipsească câteva lucruri esenţiale: şerveţele umede, chiloţi, absorbante şi prezervative! Şi îi dau dreptate!
Consider că e vremea educaţiei sexuală în şcoli, dar luată în serios. Şi când spun educaţie sexuală nu mă refer la cineva care stă lângă catedră în faţa a 20 de elevi şi le va explica cum să facă sex. Ci discută despre cum să aibă grijă de sine şi să-şi respecte mintea şi corpul. Deşi de unii este considerat un subiect tabu, sexul şi educaţia despre el nu poate avea decât rezultate bune. Părinţii ar trebui să comunice mai mult cu copiii şi să le explice cu ce se mănâncă viaţa asta! Chiar dacă unii sunt contra, toate aceste aspecte fac parte din realitate; o realitate a vremurilor noastre, căreia nu-i putem ţine piept, decât informându-ne şi învăţând despre asta.
Să nu ne mai mirăm că avem atât de multe agresiuni sexuale, adolescente însărcinate la vârste fragede şi tineri cu boli transmisibile sexual, cărora li se spune mult prea târziu ,,vezi, dacă ai fi ştiut ce să faci, nu se ajungea aici!”.
Avem nevoie de educatie sexuala in scoli, dar in primul rand aceasta porneste din familie.