DONEAZĂ! Proiectul „Camera de refugiu” are nevoie de sprijinul nostru
Campionatul de Bine organizat de Bursa Binelui a ajuns în acest an la ediţia a cincea. Ce este acest Campionat? Este o competiţie între ONG-uri, ce are ca scop atragerea de donaţii pentru proiectele sociale prin intermediul donaţiilor individuale. Şi cum în fiecare competiţie există şi un podium, câştigătoare vor fi desemnate primele trei proiecte care adună cel mai mare scor.
44 de proiecte au ajuns în finală, printre care un proiect care are strânsă legătură cu judeţul Mureş: Camera de refugiu – ce se doreste a fi un adăpost ocazional pentru bolnavi şi aparţinători, veniţi în Târgu-Mureş pentru tratament sau intervenţie medicală. 20.000 de lei este suma pe care îşi doresc să o adune în cadrul Campionatului de Bine.
Merită să investim în faptele bune a celor de lângă noi. Să le sprijinim proiectele pentru ca semenii noştri să poată face la rândul lor fapte bune. Tot ce trebuie să faceţi este să donaţi pentru proiectul „Camera de refugiu”. Vă îndemn să donaţi, suma minimă pe care o puteţi dona este 5 lei, şi de aici, cât vă lasă sufletul… Ideea e că proiectele organizaţiilor înscrise în această competiţie trebuie să atragă o sumă cât mai mare de donaţii de la cât mai mulţi donatori diferiţi. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât mai bine!
Despre „Camera de refugiu” proiect iniţiat de asociaţia Solidaris, ne vorbeşte Sajo Norbert, cel care a pus bazele asociaţiei ce îşi desfăşoară activitatea atât în judeţul Mureş cât şi în judeţul Cluj.
Pentru a înţelege mai bine care este rolul acestei asociaţii şi de ce este nevoie de o astfel de „Cameră” în Târgu-Mureş şi de ce are proiectul nevoie de noi, aveţi mai jos un dialog cu fondatorul şi administratorul asociației Solidaris.
Cum şi când a luat viată asociaţia Solidaris?
Sajó Norbert: La început a luat viață Serviciul Telefonic Reformat în data de 29 mai 2009, în incinta Eparhiei Reformate din Ardeal. Începând cu anul 2014 însă Serviciul și-a continuat activitatea ca Serviciul Telefonic acesta fiind sub umbrela Asociației Solidaris.
De atunci încontinuu în fiecare săptămână primim apeluri atât în Cluj Napoca în zi de vineri la numărul de telefon 0264. 56.56.56, cât şi în Târgu-Mureş în zi de joi la numărul de telefon 0265.55.55.55, în ambele zile programul fiind între orele 15.00 – 20.00.
Serviciul dispune în momentul de față de aproximativ 30 de voluntari în ambele orașe și un singur angajat şi uite aşa, din anul 2009 am reușit sa acordăm ajutor pentru circa 2600 de persoane.
Ne dorim ca acest serviciu să fie în primul rând o linie de criză pentru cei care sunt într-un impas, și redirecționăm persoane la biserici ori instituții care prin colectivitate, le pot oferi ajutor pentru timp mai îndelungat. Nevoile solicitate sunt de foarte multe feluri, fiecare persoană având probleme aparte, dar cele mai dese cereri sunt legate de alimente, medicamente, vizită, ajutor personal pentru cumpărături, etc, dar sunt și persoane care doresc doar să audă o voce umană în fiecare săptămână.
Cum au primit locuitorii celor două oraşe (Cluj şi Târgu – Mureş) acest serviciu de ajutor prin telefon?
Sajó Norbert: Serviciul a dat dovadă de mare interes, în momentul de față la Târgu – Mureș se arată mai mare interes, apelurile sunt mai multe. Dorim extinderea programului ori a zilelor, asta ar însemna mai mulți voluntari și mai mulți angajați. Extinderea însă o facem și prin programe extra. De exemplu, 40 de copii din Târgu-Mureş şi Cluj au ocazia în fiecare vară de a merge într-o tabără organizată de noi. Sunt copii din oraș între 7-14 ani care nu și-au petrecut nicăieri vacanța.
Totodată în luna decembrie a fiecărui an, organizăm o cină festivă pentru aproximativ 450 de persoane, destinată celor nevoiași, oamenilor care sunt singuri, pentru familii, dar și pentru persoane bine poziționați economic cum ar fi clerici, sponsori, liderii orașului, aceasta fiind o seară unde mai multe clase sociale se întâlnesc, fac cunoștință și sărbătoresc.
V-aţi înscris în Campionatul de bine şi iată-vă printre finalişti! Cum putem atrage donatorii de partea dumneavoastră? Ce le transmiteţi?
Sajó Norbert: Ajutorul trebuie să fie localnic, adică trebuie să trăim într-o societate în care putem să oferim surplusul pe care-l avem, acesta fiind ori timpul nostru ori banii noștri. Fiecărei persoane care apelează numărul nostru îi punem întrebarea cu ce poate să ajute pe alții? Asta deoarece credem că fiecare dintre noi, fie nevoiaș sau nu, poate să facă ceva pentru semeni.
De ce Camera de refugiu? Cui se adresează?
Sajó Norbert: E o cameră de refugiu pentru bolnavii aflați înaintea sau după o intervenție, dar se adresează şi aparținătorilor. De curând am reușit să cumpărăm un sediu cu ajutorul unui sponsor care ne-a împrumutat banii necesari. În acest sediu dorim să amenajăm o cameră pentru cei care sunt după o intervenție medicală, dar nu pot fi internați, însă sunt chemați a doua zi pentru control. Mulți bolnavi vin la Târgu-Mureș din alte oraşe sau sate şi nu au unde să locuiască în această scurtă perioadă.
Ideea ne-a venit din faptul că sediul nostru din Târgu-Mures se află chiar vis-a-vis de Clinica de Oftalmologie. Camera va avea două paturi supraetajate şi dorim ca aici să amenajăm o bucătărie și o baie cu cabină de duș, pe care musafirii noștri să le poată folosi la nevoie. Cazarea prin „Camera de refugiu” așadar se adresează bolnavilor și/sau aparținătorilor aflați în impas, camera fiind în inima orașului.
Susţine şi tu „Camera de refugiu” donând AICI!
Ce bine că există ONG-uri care să inițieze astfel de proiecte!