Festivalul Internaţional de Statui Vivante – cel mai frumos spectacol de artă stradală
V-aţi jucat vreodată când eraţi copii jocul: statuia? Îmi amintesc că în copilărie, intram des în pielea personajului. Mă întreceam cu sora mea, încercând să stăm nemişcate cât mai mult timp, fie în tandem, fie separate, cronometrându-ne. Cea aflată în repaus se schimonosea în faţa celeilalte, sperând să o facă să râdă şi în cele din urmă să se mişte… Deseori mă provocam pe mine însumi la acest joc, încercând să-mi bat singură “recordurile”, notate în mintea mea.
Timpul a trecut, am uitat de acest joc, până de curând…
…….
O statuie nu este doar o simplă lucrare de artă, dintr-un material aparte. Ştiai că statuia poate prinde viaţă cu adevărat? Da, ele, Statuile Vivante pot face asta! Sunt acei actori, ce stau nemişcaţi zeci de minute ori chiar ore, cu o capacitate incredibilă de concentrare asupra a ceea ce fac şi cu zeci, poate sute de ore de muncă şi antrenament în spate. Statuile Vivante transmit prin frumuseţea lor un mesaj pentru care este important să ai sufletul şi mintea deschisă să îl poţi înţelege. Sunt misterioase şi deseori amuzante, oferind un spectacol nonverbal de excepţie.
Trecând pe lângă ele, n-ai zice că au suflet! Privindu-le îţi oferă o stare de bine! Atingându-le le poţi simţi respiraţia!
Teatrul de stradă este apreciat în Occident, dar nu prea cunoscut nouă, românilor şi prea puţin dezvoltat în ţara noastră. Poate numele de Antonio Santos vă spune ceva!? El a intrat în Cartea Recordurilor în anul 1988 cu reuşita de 15 ore, 2 minute şi 55 de secunde de a sta nemişcat.
Un spectacol ce te lasă “Mască”
În România când spui teatru de stradă, spui Teatrul Masca!
Iubitori de frumos, de artă şi nu numai, este important să ştiţi că ne este pregătit un eveniment deosebit, care se defăşoară în curând în Bucureşti.
Teatrul Masca organizează ediţia cu numărul şapte a Festivalului Internaţional de Statui Vivante, menit să ne bucure şi să ne încânte privirile cu actori talentaţi, care scot la iveală cele mai frumoase sentimente, poveşti, dar şi să familiarizeze bucureştenii şi nu numai, cu acest tip de spectacole.
Aceşti oameni statici, vor fi prezenţi în trei zone din Bucureşti în perioada 31 mai – 5 iunie, mai precis în în parcuri din Cartierele Ferentari – Humulești, Herăstrău și Crângași.
La ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Statui Vivante avem parte de 60 de spectacole, de unde nu lipsesc invitaţi de peste hotare din ţări precum Austria, Olanda şi China.
O ediţie specială
Organizatorii promit o ediţie specială, atât prin întindere, cât şi prin format şi grupurile ţintă cărora se adresează.
Aveţi o săptămână la dispoziţie să intraţi în lumea acestui Festival, tocmai pentru că în acest an se întinde pe parcursul şapte zile, faţă de anii precedenţi când era organizat doar pentru trei zile. Ba mai mult, accesul este gratuit!
Ei, actorii din spatele statuilor, muncesc nu doar pentru ei, ci şi pentru noi, motiv pentru care este esenţial să le dăm atenţia cuvenită şi să oferim şansa teatrului stradal să prindă aripi şi în ţara noastră.
Program
Debutul Festivalului este dat de noaptea statuilor vivante, pentru care suntem aşteptaţi în Grădina Casei Filipescu – Cesianu, marţi, 30 mai, cu începere de la ora 20:00 unde va avea loc deschiderea oficială.
– 31 mai – 1 iunie– Parcul Humuleşti (cartierul Ferentari)
– 2 – 3 iunie– Parcul Crângaşi (cartierul Crângaşi)
– 4 – 5 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea din Şoseaua Nordului (Lângă Roata Mare).
P.S. Eu nu o să pot ajunge, însă voi, cei care aveţi posibilitatea, nu rataţi o astfel de experienţă culturală. E păcat ca aceste evenimente să nu fie apreciate la adevărata lor valoare de un public larg. Trăiţi şi pentru mine acest eveniment, ca pe un vis!
Nu ezitaţi să petreceţi câteva ore într-un alt spaţiu, unul al cunoaşterii, al artei, al teatrului.
sursa foto: facebook Festivalul Internaţional de Statui Vivante