În copilul de azi – stă sănătatea de mâine
Cât de importantă e pentru voi sănătatea copilului vostru? Daa, văd mulţi părinţi cu mâinile sus. Foarte bine! Sănătatea celor mici se află pe primul loc al dorinţelor noastre. Cu toţii ne dorim ca cei mici să fie sănătoşi, însă câţi realizăm că noi, părinţii suntem răspunzători de sănătatea lor, prin ceea ce le punem în farfurie?
Într-adevăr, odată cu vârsta apare şi curiozitatea şi dorinţa de a încerca alimente noi, nu tocmai bune pentru sănătatea copiilor. Însă, dacă-i obişnuim şi le creăm un stil de viaţă frumos şi sănătos, cu alimente pe care să le adore, aceştia vor fi mai puţini interesaţi de alte produse aflate pe raft. Da, poate le vor încerca! Nu e o tragedie! Însă, dacă tu, ca părinte îi prepari mereu reţete care să-l cucerească, ai toate şansele ca după ce a gustat dintr-un corn cu ciocolată, de exemplu, să spună că brioşa făcută de tine e mai gustoasă. Într-adevăr, e obositor, epuizant ca odată ajuns de locul de muncă, să porneşti aragazul, cuptorul şi să te apuci de gătit! Dar trebuie să ne impulsioneze faptul că prin ceea ce le pregătim, le oferim o alimentaţie sănătoasă. Iar pentru că bucuria să fie mai mare, îi putem implica pe cei mici în activităţile noastre din bucătărie.
Cu siguranţă mulţi dintre voi aţi auzit expresii de felul: „lasă că bunica a mâncat slănină de la trei luni şi n-a păţit nimic!” Când îl luăm pe „lasă” în braţe, aşa va fi şi sănătatea noastră, lăsătoare. Ceea ce e cert este faptul că pe „vremea lor” nu se cunoşteau atât de multe lucruri despre o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, iar educaţia în ceea ce priveşte mâncarea pusă în farfurie lipsea cu desăvârşire. Dar nu-i putem învinui pentru asta! Să fie cât mai multe grăsimi, cât mai multă carne, cât mai multe prăjeli. Da, dar acest stil alimentar nu făcea altceva decât ca peste ani şi ani să aducă probleme de sănătate: rinichii nu mai funcţionează cum trebuie, diabetul era la ordinea zilei.
Să vă dau un exemplu… Personal…
După ce l-am născut pe Max, mi-am dedicat o mare parte din timp informării şi documentării privind începerea diversificării. Ştiu că pentru mulţi, diversificarea poate fi numită spaima părinţilor. Am încercat să introduc alimente sănătoase, dar treptat, folosindu-mă de metoda celor trei zile. Adică fiecărui aliment nou introdus îi lăsam trei zile până am introdus altul, tocmai pentru a observa dacă micuţul meu are vreo reacţie la acesta.
E important de reţinut faptul că, organele celor mici nu sunt încă suficient dezvoltate şi de aceea diversificarea timpurie nu este indicată, iar un surplus de sare şi zahăr în alimentaţia acestora nu le poate face decât rău. Într-adevăr, aceste semne nu se văd imediat, ci sunt probleme care pot apărea în timp. Concret, în ceea ce priveşte sarea, rinichii celor mici sunt imaturi şi nu o pot prelucra.
Nu înseamnă că mâncarea oferită copiilor, pe care în prealabil am gustat-o noi, nu are gust. Noi, ca adulţi ne-am format în timp anumite gusturi, ni le-am modificat prin includerea zahărului, astfel încât gustul nostru nu mai este unul natural.
De preferat este ca legumele să fie pregătite la abur, deoarece în acest mod îşi păstrează conţinutul de sare şi vitamine, gustul rămânând suficient de bogat.
Avem sare şi zahăr peste tot în jurul nostru, iar farfuria este plină cu aceste ingrediente, de ce le-am mai adăuga şi noi?
Ba mai mult, cel mic, nefiind încă familiarizat cu ideea de sărat şi dulce, nu putem spune că nu vrea să mănânce din acest motiv. În laptele mamei ori în cel formulă există suficientă sare şi zahăr, la fel în fiecare legumă şi fruct pe care i le oferim, astfel încât organismul îşi ia de acolo necesarul.
Curmalele
Când am început să-i fac budinci, m-am limitat strict la cantitatea de zahăr conţinută de ingrediente, iar pentru a avea un gust mai dulciu, m-am folosit de puterea miraculoasă a curmalelor. Acest produs, înlocuieşte cu succes zahărul, fie adăugat sub formă de sirop, fie preparat sub formă de pireu, oferind reţetei un gust aparte. Ba mai mult, curmalele au multe beneficii asupra organismului: au capacitatea de energizare, combat anemia, conţin antioxidanţi, reduc constipaţia.
Cereale integrale şi merişoarele
Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, poate fi uşor preparat, folosindu-ne de cereale integrale. În ceea ce mă priveşte, un succes au avut mix-ul de cereale integrale (ovăz, grâu, secară, orz), fierte în lapte, la foc mic, peste care după răcire am adăugat fie scorţişoară, fie diferite fructe proaspete ori chiar merişoare. Ba mai mult, consumul acestor cereale a fost benefic pentru piticul meu tocmai pentru că l-au ajutat la buna funcţionare a sistemului digestiv. Acest produs e bogat în fibre, vitamine şi proteine, având o valoare energetică mare.
Întorcându-mă la merişoare, Max adoră să le servească ca atare, dar deseori le introduc în preparate precum biscuţi, brioşe, checuri. Ca beneficii, merişoarele sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar, cât şi pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor urinare. De asemenea, ajută la reducerea cariilor si a depunerii tartrului şi… ceea ce-mi place mult, stimulează memoria.
Mâna sus cine vrea merişoare!?
Pachetul pentru şcoală
Nici pacheţelul pentru grădiniţă ori şcoală nu e de neglijat, deoarece poate fi şi el transformat într-o mare bucurie, mâncarea pe care cel mic o va mânca cu plăcere şi poate chiar o va împărţi cu prietenii de la şcoală. Câţi dintre voi nu v-aţi pus măcar o dată întrebarea: oare ce să-i mai pun în pachet? Dacă-i oferiţi copilului bani de buzunar pentru a-şi luat ceea ce consideră el de cuviinţă pentru a mânca la şcoală, aveţi toate şansele să-şi cumpere alimente nesănătoase de tip fast-food, ori alimentele foarte dulci. Încercaţi să găsiţi alternative!
Aşadar, nu uitaţi: În copilul de azi se vede sănătatea de mâine!
sursa foto: arhiva personala si sanovita.ro
Pledoarie pentru sănătate – o provocare oferită de Sano Vita în cadrul SuperBlog 2018
1 răspuns
[…] În copilul de azi – stă sănătatea de mâine […]