Maestru pe acoperişul lumii
Ziua Coşarului va fi marcată în acest an la Răstoliţa
Ziua Coşarului ajunsă la ediţia a VIII-a şi aniversarea a zece ani de la înfiinţarea ASFOCH vor fi marcate în acest sfârşit de săptămână, mai precis din 26 până în 28 mai, printr-o serie de evenimente ce se vor desfăşura la Răstoliţa, pe Valea Mureşului.
Invitaţi de onoare vor lua parte la eveniment: John Pilger, fost preşedinte al Chimney Safety Institute of America, actualmente membru în consiliu. Alexei Golomoz – preşedintele Asociaţiei de profil din Republica Moldova şi Igor Blanita – vicepreşedinte al Asociaţiei din Republica Moldova.
Drumul spre măiestrie trece prin funingină
Pe Mircea-l ştiu de mai bine de opt ani. L-am cunoscut tocmai prin prisma meseriei pe care o practică. Între timp a evoluat, devenind primul coşar profesionist din România. E mare lucru, să ştiţi! Nu oricine poate primi astfel de titulaturi!
A fi coşar profesionist, nu e tot una cu clasicul coşar ce duce-n spate peria de sârmă. Mircea a lucrat mult, s-a străduit şi dat din coate să ajungă aici. Iată că se împlinesc zece ani de când a pus bazele primei asociaţii de coşari profesionişti din România: Asociaţia Hornarilor, Constructorilor de coşuri de fum şi şeminee. ASFOCH.
Tot el a reuşit să înfiinţeze prima Academie de Coşari Profesionişti Prohornar cu sediul la Reghin. Peste 1250 de coşari instruiţi sub bagheta magică a coşarului Mircea.
……………
Cum cine-i Mircea? Haideţi să vă spun câteva lucruri despre el…
Maestru coşar european
La începutul anului, mama Rusie l-a primit cu braţele deschise unde a predat câteva cursuri de coşerit. Întâmplarea face ca el să fie acolo în calitate de cursant. Abia la două zile este prezentat în faţa colegilor de clasă, care află că el, Mircea, este Maestru Coşar. „Voi ştiţi cine este aici în sală?” se aude întrebarea preşedintelui asociaţiei de profil din Rusia. „Un maestru coşar european” vine răspunsul. Astfel, Mircea trecuse din calitatea de elev, la cea de profesor în cadrul acelui curs.
O altă provocare pentru Mircea a venit în momentul în care i s-a solicitat din partea ruşilor să le predea un seminar în România. Însă cursul, care s-a desfăşurat în această lună, s-a ţinut în cele din urmă la Chişinău, tocmai pentru a simplifica şi evita birocraţia pentru obţinerea unei vize şi pentru a facilita echipei din Rusia prezenţa la acest curs.
Şi-aici a venit surpriza…
Mircea a plecat în Chişinău însoţit de bunul său prieten, Virgil Simion, care este dealtfel şi directorul Academiei Prohornar din Reghin. Aşa a ajuns Mircea să le predea ruşilor şi moldovenilor, tainele coşeritului profesionist, atât teoria cât şi practica. Cursanţii au rămas cu amintiri plăcute şi informaţii esenţiale de la cursurile unde profesor le-a fost Mircea.
La finele seminarului, le-a fost înmânat din partea Asociaţiei şi Uniunea Coşarilor din Federaţia Rusă câte-un carnet de membru lui Mircea Bălşoianu şi Virgil Simion. Primul fiind numit „stea europeană în domeniu” de preşedinte şi în carnetul căruia stă scris: Maestru Coşar de Rusia. Primul şi deocamdată singurul Maestru Coşar din Rusia.
Mircea a fost numit pe bună dreptate, Maestru Coşar European, si asta pentru că deţine deja titulatura de Maestru Coşar de Italia, România, Republica Moldova şi mai nou Rusia.
…………

Virgil Simion (foto stânga) şi Mircea Bălşoianu (foto dreapta)
Agenda lui, dar şi a prietenului de nădejde, Virgil Simion, pare a fi plină pentru tot parcursul anului, dar şi pentru anul viitor. În toamna acestui an, cei doi pleacă la perfecţionare în Indianapolis. În 2018 urmează Congresul Federaţiei Europene de Coşari organizat la Tîrgu-Mureş.
Ce pot să zic altceva, decât că sunt mândră de voi! Felicitări!
P.S : Când mai ajungeţi la moldoveni ori pe la ruşi, să-mi aduceţi bomboane « Bucuria ».
sursa foto: facebook Mircea Bălşoianu
Bunicul meu stia sa faca sobe si bineinteles ca in sat facea si pe cosarul… Era un maestru sobar, aproape toate sobele din sat si din imprejurili erau facute de el.
P.S. Cand mergem la Chisinau cumparam bomboane de fiecare data. Sunt mult mai oeftine decat la Auchan si bineinteles am de ales din toate sortimentele.
Într-adevăr, bătrânii satului erau harnici şi tare pricepuţi! (Nu ştiam că la Auchan există „Bucuria”!)