Clădirea Bibliotecii Municipale din Reghin scoasă la vânzare
Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin pare a fi scoasă la vânzare. Cel puţin aşa reiese din bannerul afişat pe clădire, prin care se anunţă vânzarea imobilului. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Biblioteca Municipală “Petru Maior” aparţine CNSLR Frăţia, instituţia fiind în chirie în această locaţie.
În anul 2013 (conform HCL nr 137 din 24.09.2013) s-a aprobat prelungirea prin act adiţional a contractului de închiriere încheiat între Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere Mureş CNSLR-Frăţia si Municipiul Reghin, pentru imobilul în care funcţionează Biblioteca Municipiului Reghin, pe o perioada de cinci ani. Tot în acea şedinţă a fost aprobată valoarea chiriei aferente imobilului, în cuantum de 4800 lei/lună.
Biblioteca îşi desfăşoară activitatea în acest imobil din anul 1955, are un vad bun, având în vedere că se află în centrul municipiului, locaţia fiind accesibilă pentru abonaţi. Mutarea ei într-o altă zonă decât cea centrală, nu este tocmai potrivită.
Ce spun reprezentanţii sindicatului?
Contactaţi, reprezentanţii CNSLR Frăţia Mureş au declarat ,,Clădirea se află în proprietatea sindicatelor din anul 1948. Clădirea este de vânzare la prețul de 350.000 de euro, negociabil. În situația înstrăinării imobilului, dacă noul proprietar nu dorește să continue contractele de închiriere, acestea încetează printr-o notificare transmisă de noi in termen de 30 de zile. Menționăm faptul ca intenția noastră de înstrăinare a imobilului a fost adusă la cunoștința Primăriei Reghin înainte de a fi lansată public”. Călin Orlando Cocis – Preşedinte.
În cazul în care cumpărătorul nu va dori prelungirea contractului de închiriere, singurul lucru care rămâne conducerii Primăriei de făcut este de a identifica o altă clădire care să găzduiască miile de volume pe care reghinenii le solicită pentru închiriere. Bine ar fi dacă Primăria Municipiului Reghin ar deţine clădiri în zona centrală ori dacă s-ar identifica spaţii private potrivite pentru cele peste 120 de mii de cărţi.
Nu-i ca şi cum ţi-ai face bocceluţa şi pleci. Biblioteca dispune la ora actuală de un bogat fond de carte, iar mutarea miilor de cărţi nu ar fi un lucru chiar uşor. Depozitarea acestora trebuie făcută în bune condiţii pentru menţinerea microclimatului în spaţiile de depozitate. Nu le poţi arunca într-un pod şi să uiţi de ele până la identificarea unui spaţiu potrivit.
Dacă se va ajunge la vânzarea acestei clădiri, sper ca noul proprietar să îngăduie şi să prelungească contractul de închiriere.
- Conform unui articol publicat în ziarul „Glasul Văilor” în anul 2015, „în bibliotecă, per total cu filiale şi secţii, existau 124 700 de cărţi”.
- Cea mai veche lucrare aflată la Biblioteca “Petru Maior” este Codul lui Iustinian (1551).
- Biblioteca din Reghin şi-a început activitatea în anul 1950 într-o clădire de lângă gimnaziul “Alexandru Ceușianu”, apoi s-a mutat la Casa de Cultură. În actualul sediu de pe strada George Coşbuc funcţionează din anul 1955.
1 răspuns
[…] în urmă cu ceva timp ACEST articol legat de Biblioteca Municipală „Petru Maior”. Ridicam atunci problema identificării […]