Casa visurilor cu AIA Proiect
Visez de mult şi deseori cu ochii deschişi la o casă construită după placul nostru, după necesităţile noastre. De mică visam ca podul casei să aibă o utilitate specială, unde va fi o singură cameră, pe care să o transform într-un spaţiu de lucru. Un aşa zic birou, care să fie doar al meu, unde visele, speranţele şi toate creaţiile mele să aibă şi ele casa lor. Acea cameră, cu o cheie doar a mea, să păstreze înăuntrul ei, chiar pe mine.
O casă o construieşti o singură dată. Tocmai de aceea este nevoie de un plan bine pus la punct, de un proiect pentru casă adaptat stilului nostru de viaţă. E dificil să modifici ceva ce deja e clădit.
Ideea de a o construi există. Avem nevoie doar de partea financiară şi multă bătaie de cap. În linii mari, ştim cum ar arăta, însă pentru a pune prima cărămidă şi a turna fundaţia avem nevoie ca proiectul nostru să fie făcut ca la carte de cineva specializat. Nu este suficient să avem ideile creionate în capul nostru, avem nevoie de cineva care să pună pe hârtie aceste lucruri şi care la rândul lui să spună ce este bine şi ce nu. Tocmai de aceea avem nevoie de un proiectant.
Şi aici intervine proiectantul..
După cum spuneam, e dificil să te apuci de construirea unei case fără să ştii în ce te bagi, şi-atunci ne hotărâm să apelăm la cineva care să ne ofere consiliere şi suportul necesar. Tocmai din acest motiv vom apela la un birou de proiectare. Am găsit deja acea firmă care se va ocupa de proiectul nostru de casă: AIA Proiect.
Suportul unui proiectant cu experiență poate face diferența în:
- Costuri de autorizare, proiectare și execuție;
- Timpul de autorizare și edificare;
- Încadrarea corectă în regulamentele locale;
- Folosirea tuturor avantajelor și reducerea dezavantajelor amplasamentului;
- Adaptarea pe termen lung la nevoile beneficiarului.
Proiectantul nu se implică doar în realizarea proiectului de casă, ci vine în sprijinul nostru şi cu soluţii privind obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire. Solicitarea Certificatului de urbanism este primul lucru necesar oricărei persoane care are intenţia de a construi, demola, schimba destinaţia unui teren, licita, cu menţiunea că nu ţine loc de autorizaţie pentru nici una din aceste actiuni, ci se emite in vederea obţinerii acesteia.
Poate ne întrebăm de ce avem nevoie de un proiectant, că doar un desen putem face şi noi. Să ştiţi că nu-i chiar atât de simplu. De la dorinţă până la a construi o casă este drum lung. AIA Proiect are o colecţie de proiecte case, lucru ce mă bucură. O parte dintre ele sunt aproape de ceea ce ne dorim şi corespund aşteptărilor. Marea bucurie vine odată cu vestea că putem să unim din proiectele văzute la ei, astfel încât să-mi realizeze un proiect personalizat. Mai precis, se pot prelua elemente din diferite case, de exemplu o bucătărie de la un proiect de casă tip şi o baie de la alt proiect de casă construind astfel casa la care visăm.
Abia după ce vom deţine acest proiect vom putea trece la autorizaţia de construire. Orice proiect casă predat de AIA Proiect este intocmit astfel încât să obţină autorizaţia de construire. În cazul în care nu sunt siguri că un proiect de casă poate obţine această autorizaţie de construire, vă este comunicat acest lucru de la prima discuţie înaintea prezentării ofertei şi NU vor demara activitatea pentru acesta.
Ce vreau de la casa mea?
Casa nu va fi nici prea mare, nici prea mică. Cu siguranţă va fi construită pe parter. Va fi modestă şi primitoare. Într-un stil modern care să emane bucurie.
Curtea şi grădina vor fi mari, deoarece terenul îmi permite să mă extind cu acestea. Pentru curte voi apela tot la ajutorul unui expert, de această dată la un peisagist. Ar fi păcat ca zona curţii să arate teribil, în timp ce casa va „exploda” de fericire. Copaci, arbuşti, flori…de toate. Dar asta o vom lăsa la urmă, pe primul plan în momentul de faţă este casa.
Din păcate terenul pe care vrem să o amplasăm este plin de apă…pânza freatică este la un nivel ridicat, motiv pentru care suntem nevoiţi să introducem umplutură în acest loc pentru ridicarea terenului.
Casa noastră ne dorim să aibă nu mai mult de două dormitoare, două băi, o bucătărie, un living, o debara şi bineînţeles, podul transformat nevoilor mele.
De ce o să aleg AIA- Proiect? Pentru că toţi cei implicaţi in proiectarea casei sunt arhitecti membrii ai Uniunii Arhitectilor din Romania si ai Ordinului Arhitectilor din Romania coordonati de managerul echipei Lector Doctor Arhitect la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.
(Sursa foto şi informaţiile obţinute de pe site-ul AIA Proiect)
Acest articol a fost scris pentru competiţia Spring SuperBlog 2017 – proba cu numărul 11 – sponsor AIA Proiect
1 răspuns
[…] Casa visurilor cu AIA Proiect […]