Reţete cu ulei presat la rece – succes pentru vedete de nota zece
Către: Marin Luca
De la: Codruţa
Servus prietene,
Îţi scriu acum, înainte să înceapă programul la restaurant…
Ehee, Marine! Îţi mai aduci aminte prin câte am trecut împreună şi cât de greu a fost începutul pe drumul către stele? Cum spălam vase, curăţam legume, am dat şi cu mopul. Eram amândoi ajutor de ajutoare până am reuşit să folosim cuţitele făr’ să ne accidentăm, apoi am devenit ajutoarele bucătarilor. Şi uite acum la noi! Doi adevăraţi Chefi la restaurante cu stele Michelin. Da, da! De când sunt bucătar la acest restaurant să ştii că viaţa mi s-a schimbat. Cred că şi la tine, acolo peste Ocean, viaţa este tare frumoasă! Acesta este până la urmă visul oricărui bucătar. Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pentru că nu-s capabilă, ci pentru simplul fapt că eu, om modest, iacătă-mă cu visul împlinit. Erau alţi zeci ori poate sute de bucătari buni şi pricepuţi în meserie, dar m-au ales pe mine. Totuşi, de ce ţi-am scris!?
Astăzi am emoţii… Abia în această dimineaţă am aflat că voi primi vizita a doi oameni de onoare, iar unul dintre ei este… Ghici? Doamna T. prietene!!! Vine direct de la Cluj. N-ar fi bai, că am mai gătit pentru oameni importanţi, dar această doamnă dragă mie, are ceva special plus că e AS în bucătărie şi-are şi un blog culinar. Marineee, tu pricepi ce-ţi scriu eu aici? Vine la cină, măă!.. O cină de afaceri în restaurantul unde eu gătesc!!! Şi nu ştiu mă, ce m-a apucat, acum ca niciodată, că sunt în pană de idei… M-am pierdut cu totul, măi Marine! Nu ştiu ce voi găti, nu ştiu cum voi servi preparatele în faţa lor! Offf… Îmi vine să mă trag singură de urechi, să-mi arunc un pahar cu apă rece pe faţă că poate aşa-mi trece… Mai beau o cafea după ce-ţi trimit mail-ul ăsta şi-apoi mă apuc de treabă. Ştii doar că noi ardelenii suntem mai înceţi! Astăzi mă voi ocupa doar de meniul celor doi. Leon, ajutorul de bucătar, va prelua celelalte comenzi…
Gata… Mă duc la treabă… Am ulei presat la rece. Îl folosesc de fiecare dată când am ocazia pentru că este o varinată sănătoasă. Aşa că o să mă folosesc de el pentru această cină specială.
Revin după eveniment cu un alt mail. Abia aştept să-ţi povestesc cum a fost ! Te ţuc!
Către: Codruţa
De la Marin Luca
Hei! Dragă Codruţa. M-ai făcut curios. Aştept cu nerăbdare veşti de la tine!
P.S. Vezi că mi-ai promis şi mie ulei dinăla special!! Nu uita de mine!
Către: Marin Luca
De la: Codruţa
Servus dragă prietene,
Revin cu noutăţi. E trecut de miezul nopţii. Abia ce am ajuns acasă. Nu pot dormi până nu-ţi spun cum mi-a trecut ziua. Sunt în culmea fericirii! Clientul trebuie respectat, iar de auzi secrete la tine-n restaurant, pe loc le-ai şi uitat. Aşa că-ţi zic din capul locului să nu mă tragi de limbă, cum îţi e obiceiul! Vreau să-ţi povestesc ce am gătit pentru cei doi…
Aşadar, de dimineaţă, imediat după ce ţi-am trimis mail-ul m-am pus pe treabă. Am renunţat la toate emoţiile şi-am stabilit meniul. M-am tot gândit ce să-i fac, ce să-i pun pe masă. Să nu fie nici prea extravagant, dar nici prea banal. Ştiam că doamna T. e o persoană simplă, dar cu bun gust. Am luat sticla cu uleiul de care-ţi spuneam şi văd că-i aproape goală… Am privit-o aşa, preţ de câteva minute… GATAA! Ştiu!! Celebritatea mea are nevoie de un preparat uşor de digerat că doar e vorba de o cină!
Aşa că am pus câteva seminţe oleaginoase în presa de ulei YODA HOME PRO cu ajutorul căreia mi-am preparat încă o sticlă de ulei presat la rece. Am găsit presa asta pe magazinul profistore.ro şi bine am făcut că mi-am luat-o… (Fii fără griji… o să-ţi dau şi ţie cu toate că nu înţeleg de ce nu-ţi iei şi tu o presă?!).
Am o gamă variantă de seminţe oleaginoase aşa că m-am pus pe ales uleiul potrivit pentru meniul meu. Îţi las o listă mai jos cu seminţele din care poţi extrage ulei cu această presă.
De această dată mi-am pus reţetarul meu în cui, şi-am ales să gătesc după reţetele ei, la care am adăugat câte puţin din uleiul meu fermecat… Şi bine am făcut.
Ce am gătit?
Aperitiv: tortelini proaspeţi cu umplutură de ricotta si spanac pe care i-am aşezat pe felii de pastramă de vită. Şi-aici a intrat în joc uleiul meu fermecat! Am pus peste tortelini un dressing simplu de ulei presat la rece din seminţe de dovleac. Am adăugat câteun cubuleţ de brânză cu trufe. Tot la Aperitiv am adăugat bruschete cu foie gras.
Fel principal:
Peşte cu garnitură de salată. Am ales o salată de toamnă cu maioneză vegetală.
Salata: broccoli, mere roşii, nuci, stafide, merişoare, ceapă roşie, maioneză, oţet de mere, miere, sare după gust. Maioneza am preparat-o din lapte de soia, ulei presat la rece din seminţe de floarea soarelui şi lămâie.
Afacerile sunt afaceri, nu te întinzi cu vorba! Aşa că la desert, n-a mai stat, dar l-am pus la pachet! A fost musai să plece, că se făcu’ zece, iar drumu’ până la Cluj e lung…
La plecare, doamna T. mi-a strâns mâna, mi-a mulţumit şi-am auzit-o în şoaptă “Asta era după reţeta mea, aşa-i?… Aproape că ţi-a ieşit mai bine decât mie. Să ştii că uleiul a fost cireaşa de pe tort. Apropo, cu ce l-ai presat?”
Mâncat, salutat şi îmbrăţişat… doamna T. a plecat! Eu de emoţii mai c-am leşinat, dar nu m-am arătat… ce-ar fi crezut a mea T. dac’un bucătar, ar leşina şi s-ar scurge ca un ulei presat la rece?
Nu ştiu ce-am păţit, dar văd c-o dau în rime! Oare m-am îmbolnăvit?
Mulţam fain şi să-ţi fie de bine…
Acest articol este o ficţiune şi a fost scris pentru competiţia SuperBlog, proba cu numărul 9 “Presa de ulei Yoda Home Pro – echilibrul desăvârșit al unui gust adevărat!” sponsor Yoda România.
Ce de bunatati!