Cum poţi să economiseşti bani!?
Cum să fac bani? Cum pot ajunge la independenţă financiară? Sunt întrebări care vă macină deseori pe mulţi dintre voi! Am dreptate? Cum să faci bani? Există oare o reţetă în acest sens? Vreau salariu mai mare! Dar te-ai gândit oare că, odată ce ai mai mulţi bani şi pretenţiile şi standardele de viaţă cresc?
Cu toţii tânjim după bani mai mulţi, bani care ne vor ajuta să ne îndeplinim dorinţele. În ceea ce mă priveşte, trebuie să dau un răspuns afirmativ. Da, îmi pun deseori aceste întrebări! Însă nu am descoperit încă cheia spre succesul financiar, dar consider că sunt pe drumul cel bun.
Indiferent cât de deştepţi ne-am crede noi, adulţii, atunci când vine vorba despre educaţie financiară, realitatea o ia razna. Nu suntem educaţi financiar şi punct. Avem multe de învăţat, chiar dacă am crede şi susţine că: „eu ştiu câţi bani am în portofel, îmi cunosc cheltuielile, aşa că nu-mi trebuie mie şcoală de bani”. Adevărul e că educaţia financiară trebuie învăţată indiferent de vârstă pentru că ne responsabilizează! Ne învaţă să nu ne întindem mai mult decât ne e plapuma. Concret, ne ajută să luăm decizii financiare inteligente!
De câte ori s-a întâmplat să depăşeşti cheltuielile faţă de venitul tău într-o lună?
Cu toţii ne dorim bunăstare, însă nu e suficient să aşteptăm să cadă norocul ca merele din pom şi nici să sperăm că odată şi-odată vom câştiga şase numere la loto! Viaţa nu e un joc de noroc!
Economisirea
Trebuie să recunosc în faţa marii adunări faptul că eu, nu am o disciplină financiară şi nu mă mândresc deloc cu asta. E drept că n-am realizat asta de prea mult timp… Abia când am dat de proiectul „Şcoala de Bani”, care este o iniţiativă BCR de educaţie financiară, am conştientizat că din puţinul meu, aş putea face economii. Ştiu! Poate părea greu! De unde să pun deoparte, dacă eu n-am bani suficienţi până la următorul salariu? Însă am observat că mă ajută dacă fac economii, fără a mai cheltui bani pe lucruri care-mi sunt dispensabile. Cel mai simplu: de ce să-mi mai iau o pereche de pantaloni, dacă mai am zece în dulap? De ce să dau banii pe coafor când pot să mă vopsesc acasă, cu ajutorul soţului? Iar lista poate continua…
Sunt sume mici, dar care puse cap la cap, se adună. Economiile nu le ţin la puşculiţă, deoarece ar fi spartă la primul hop financiar. Şi-atunci am ales un cont de care nu mă pot atinge timp de un an. Ăsta a fost obiectivul: ca în această perioadă să adun, din puţinul meu, fără a cheltui pe lucruri care nu-mi sunt esenţiale în viaţa de zi cu zi. Şi ştiţi ce am reuşit după un an? Am reuşit să pun deoparte mai bine de jumătate din suma necesară unui concediu pentru patru zile la mare. Mi-am îndeplinit visul!
Însă mai am multe de învăţat şi e drept că nu mi-ar strica o participare directă la Şcoala de Bani, mai ales că e gratuită.
Ponturi
E important să-ţi stabileşti obiective pentru că nu e suficient să ne gândim la prezent, ci trebuie să privim şi spre viitor. Aşadar:
- Poţi reduce mâncatul la restaurant în schimbul unei cine pregătite acasă. Asta vă poate relaxa şi aduce şi armonie în familie
- dacă ar fi să îţi faci o listă cu mâncarea pe care o risipeşti aruncând-o la gunoi, o să-ţi dai seama că poţi reduce chiar şi din ceea ce înseamnă alimentaţie. Cumpără doar ce e necesar, limitându-te la puţine alimente perisabile şi urmăreşte atent termenul de valabilitate
-
Dacă tot vorbim despre mâncare: Nu merge niciodată la cumpărături flămând! Vei fi tentat să cumperi multe lucruri de care nu ai nevoie.
-
Pe platforma scoaladebani.ro te poţi înregistra şi analiza cheltuielile, veniturile pentru luna în curs. Practic e un jurnal financiar, care prinde bine oricui! De asemenea te poţi înscrie la unul din cursurile pe care BCR le organizează la Şcoala de Bani pe roţi!
Nu uita! „Independența financiară se învață!”
Acest articol a fost scris pentru competiţia de blogging creativ – Superblog – proba 6 – Pași pentru a deveni independent financiar– sponsor Școala de Bani by BCR
Ce mi se pare mișto e că au programul ăsta și pentru copii.
Da, e foarte important ca cei mici să înveţe devreme „arta” banului!