Ziua în care însănătoșim mediul din România
În articolul de faţă vom vorbi despre viitor… Despre maşini, poluare şi mediul înconjurător. Se împlinesc 25 de ani de activitate pe piaţa auto din România pentru Auto Schunn, partener autorizat Mercedes-Benz, aniversare ce coincide cu lansarea noului Mercedes-Benz EQC o maşină propulsată 100% electric. Pornind de la acest fapt, ce ţine de era e-mobility, zic că merită să mă joc cu imaginaţia, aşa că luaţi loc pe canapea:
Genul programului: SF!
Da, deşi e un articol imaginar, tare mi-aş dori ca toate cele scrise mai jos să devină realitate. Aşadar vă invit să visaţi alături de mine…
Avem o singură planetă pe care noi trăim, motiv pentru care e important să facem tot ce ne stă în putință sa o păstrăm curată și sănătoasă.
Să ne imaginăm deci că trăim în viitor, iar conceptul de viaţă eco a fost îmbrăţişat cu succes de toată lumea, dar fără a renunţa la confortul creat de viaţa modernă.
Alerg pe liziera pădurii din cartierul în care locuiesc. Mă bucur de tot ce mă înconjoară. Inspir şi expir aerul curat! Îmi dau seama cât sunt de fericită. E primăvară devreme… Totul în juru-mi e colorat, un amestec între verde, roz şi albul copacilor înfloriţi. Parfumul lor e îmbietor. Ajung lângă un lot de copaci plantaţi în urmă cu puţin peste 30 de ani, acţiune la care am participat şi eu… Sunt mândră de asta! Românii au început să îşi asume responsabilitatea, lucrând cot la cot cu autorităţile pentru un mediu mai curat. După anul 2020 au început plantările masive de puieţi, reîmpăduririle. E incredibil sentimentul! Să ştii că ai oferit viaţă, că ai plantat ceva, care peste ani a crescut atât de semeţ. Un sanctuar al încărcării umane cu energie…
Mai am câţiva metri până acasă… Mă opresc din alergat şi o iau la pas, domol. E linişte! Doar vântul se mai aude când şi când, ajutând turbinele eoliene de mici dimensiuni, la care tot mai mulţi locuitori ai oraşului au apelat pentru a fi independenţi de reţelele convenţionale de distribuţie a energiei electrice. În drumul meu întâlnesc câţiva vecini. Sunt fericiţi şi par sănătoşi! Li se citeşte asta pe chip!
Revoluţia e-mobility
Să tot fie anul 2052. Revoluţia eco a avut loc, iar societatea a conştientizat faptul că energia solară şi eoliană este soluţia ideală pentru un mediu ecologic, iar mobilitatea electrică este cea mai bună soluţie pentru reducerea emisiilor auto.
Totul a pornit când cetăţenii şi-au cerut dreptul de a respira aer curat, iar poluarea artificială, creată de om trebuia îndepărtată. Au conştientizat astfel că acest lucru este o prioritate, iar conducerea unei maşini conventionale, care poluează, fie ea pe benzină ori motorină, nu face altceva decât să le distrugă viitorul. Al lor şi al copiilor. Totul s-a făcut treptat, începând cu valul importului de maşini second-hand care a fost stopat, iar maşinile de pe şosele cu motorul turat la maxim doar de dragul distracţiei au dispărut şi ele. Automobilele cu ardere internă a căror gaze din eşapament erau emise în atmosferă se numărau printre principalii factori poluanţi. Ceva trebuie făcut pentru asta… Soluţia? Cât mai multe vehiculele electrice, care aduc beneficii importante mediului înconjurător. Când ofertele de vanzari auto au crescut, aici referindu-mă la cele electrice, s-a produs un click, o deschidere spre o altă lume.
Zgomotul automobilelor electrice este aproape inexistent. Totuşi pentru ca acestea să nu fie un pericol pentru cei cu probleme de auz ori nevăzători, s-a montat un echipament care generează un sunet tocmai pentru ca aceste persoane să le poată simţi prezenţa.
Dacă în urmă cu puţin peste 30 de ani, prin 2019 în România existau peste 2000 de staţii de încărcare electrică, iată-ne ajunşi astăzi la nu mai puţin de 2 milioane de astfel de staţii cu încărcare rapidă, ce nu durează mai mult de 5 minute pentru un traseu de o sută de kilometri. Mai bine de un sfert dintre acestea sunt deţinute de Auto Schunn România.
Autostrăzile sunt şi ele un punct bifat, ba mai mult decât atât, paralel acestora și a străzilor din oraşe au fost construite benzi speciale pentru trotinete, scutere electrice şi bineînteles mult aşteptatele piste de biciclete. Infrastructura rutieră e bine pusă la punct, iar pentru a scoate traficul greu din oraşe şi a reduce ambuteiajele, fiecare oraş are o centură ocolitoare! Aleluia!
Transportul public a prins avânt. Oamenii se deplasează la locul de muncă cu autobuze electrice ori biciclete, iar cei care au distanţe mai lungi de parcurs, folosesc maşinile electrice. Bateria care însoţeste maşina electrică are o autonomie crescută. Totuşi, alimentarea ei nu se mai face exclusiv de la baterie, ci din contră, autovehiculul are montate panouri solare atât pe capotă cât şi în plafon, încorporate în aşa fel încât vizual sunt insesizabile, panouri care printr-o activare, permit încărcarea acesteia în timpul mersului în cazuri de urgenţă.
Asemeni tancurilor pregătite de atac, maşinile electrice de la salubritate sunt pregătite de spălare imediată a străzilor, tocmai pentru că praful ce se ridică în urma traficului este fără doar şi poate o sursă poluantă.
––––
Sunt deja în curte…
Mi-am pus mâinile după cap şi cu privirea aţintită spre cer, absorb razele soarelui. Lătratul câinelui mă trezeşte din amorţire. Privesc cu nostalgie spre garaj, unde la loc de cinste şade Mercedes-ul meu drag, care e acum mai mult piesă de muzeu… Nu l-am pornit de mai bine de 15 ani, deoarece producătorii de mașini nu au avut altă soluţie, aşa că s-au văzut nevoiţi să renunțe la construcția de mașini cu combustibil traditional. Dar nu am putut renunţa la el.
Trăiesc vremuri în care apropierea dintre om şi natură este una de prietenie, iar prezenţa maşinilor electrice îşi dezvăluie adevărata valoare. Beneficiile aduse de utilizarea acestora sunt vizibile. Nu există locuitor care să nu-şi permită o maşină electrică.
Un viitor mai curat
Îmbucurător e faptul că odată cu adoptarea conceptului eco a fost rezolvată şi problema poluării râurilor prin deversarea apelor uzate. Efectele asupra mediului au fost devastatoare în anii 2020. Din fericire, fenomenul a fost stopat la timp. Milioanele de pet-uri care ajungeau în ape au dispărut… S-a lucrat mult pe informare, educare şi conştientizare, astfel încât şi obiceiul oamenilor de la sate de a arde gunoaie, a dispărut încet, trecând la realizarea de compost şi folosirea acestuia pe post de îngrăşământ natural, ba mai mult, unii îl folosesc pe post de aşa zisa centrală verde, care este sursă de încălzire a apei.
Populaţia s-a familiarizat şi cu reciclarea şi colectarea selectivă a gunoiului menajer, astfel încât deşeurile din ambalaje precum hârtie, plastic, aluminiu, sticlă toate sunt valorificate…
Şi lucrurile bune continuă…
Însă, trebuie să ne trezim din visare şi să ne întoarcem în prezent… Anul 2019. Da, după cum spuneam la început, se lansează Mercedes-Benz EQC o maşină propulsată 100% electric. Acesta este doar începutul… Sper ca peste exact 33 de ani, când voi avea părul nins de vreme, lucrurile să decurgă aşa cum am visat în acest articol. Totul este posibil, doar că este nevoie de mai multă voinţă şi zbatere pentru că până la urmă de noi depinde viitorul planetei noastre. Dacă nu în procent de 100%, măcar jumătate din aceste visuri să devină realitate… Pentru că, nu-i asa, ce s-ar face omul fără fără visare?
Articol scris pentru SuperBlog 2019
sursa foto cover articol: pixabay.com
Avem deocamdată o singură planetă pe care noi trăim, aș spune eu. 🙂
Da! Ai dreptate! Cine știe peste ani și ani pe ce alte planete vom trai!
Cred ca noile masini electrice vor reusi prin simplul motiv ca arata bine, ca niste masini normale. Inainte cred ca erau un produs de nisa, iar cei care si le cumparau semnalizau cumva „uite-te la mine, am masina electrica”. Bineinteles, mai trebuie rezolvata problema pretului inca destul de mare, a statiilor de incarcare, insa aspectul si performanta asociata cu motorul electric cred ca sunt lucrurile care conving oamenii mai mult decat credem noi.