Casa activă – casa viitorului
Totul a pornit când M. a avut mai multe întâmplări nu tocmai plăcute. Câteva săptămâni la rând furnizorii de energie a gazului şi cei de energie electrică, ba chiar şi cei de distribuţie a apei s-au jucat cu nervii lui la modul cel mai serios. Ba nu mai avea curent, ba nu mai avea gaz, ba s-a trezit fără apă la robinet câteva zile la rând. În toate aceste zile a fost nevoit să folosească lanterne, lumânări şi să-şi cumpere zeci de bidoane de apă pentru uzul casnic. Avea impresia că s-a întors în evul mediu. Iar asta nu i se întâmpla doar lui, ci întregii străzi pe care locuia. Asta nu doar că l-a enervat pe M, dar i-a adus şi pagube: televizorul şi frigiderul stricate din pricina câtorva şocuri de tensiune. Vecinii ieşiseră la poartă unde nu auzeai altceva decât „voi aveţi curent? Aveţi apă?” şi discuţiile continuau de ajunseră să facă o şezătoare în căutare de soluţii. „Gata! Până aici! Eu m-am săturat!” se trezise vorbind M, într-una din zilele grele, în timp ce vecinii stăteau aşezaţi pe banca de pe marginea drumului privindu-l surprinşi de reacţia lui neaşteptată…
Toate acestea l-au determinat să ducă la bun sfârşit planul pe care şi-l dorea de mult să-l pună în aplicare. Însă pentru ca acesta să fie realizabil, a fost nevoit să treacă peste anumiţi paşi, să se documenteze până să demareze proiectul. Pune mâna pe telefon şi îşi sună un amic… Şi-au dat întâlnire pentru a doua zi, când au pus la punct toate datele necesare. Mai întâi de toate o întâlnire cu arhitectul, alături de care au făcut o vizită în teren pentru inspecţia locului unde avea să ridice viitoarea casă. Apoi a urmat proiectul propriu-zis pentru o altfel de casă: casa activă.
Pentru M. conceptul de casă nu era o simplă construcţie. Locuise de-a lungul vieţii în diferite apartamente, apoi în câteva case, dar niciunde nu s-a simţit cu adevărat împlinit. Pentru el acasă este locul unde te simţi confortabil şi unde poţi să spui că eşti cu adevărat în sânul căminului.
Casa activă
Toată agoniseala familiei de până atunci a ales să o investească inteligent într-un proiect de casă, care are la bază principiile casei active: confort, energie și mediu. Acest concept nu îi era străin pentru că mai văzuse astfel de construcţii, unele dintre ele gândite de biroul de proiectare AIA Proiect, iar modul în care erau concepute l-au cucerit.
N-a mai stat pe gânduri. Cu cât tărăgănea mai mult ideea, cu cât trăgea de timp simţea o neîmplinire. Ştia că va fi greu, dar nu imposibil pentru că era sigur că odată pusă pe picioare, investiţia în această casă avea să se amortizeze în câţiva ani.
Pentru M. o casă activă, însemna o casă inteligentă, o construcţie care să fie capabilă să ofere costuri aproape de zero. Până la urmă asta înseamnă o casă activă: o casă eficientă energetic, independentă de reţelele publice, care-şi produce singură energia şi să nu mai depindă de furnizorul de gaz şi de cel de energie electrică este visul oricărui locuitor de pe pământ. Şi acum asta este posibil, trebuie doar să-ţi doreşti cu adevărat…
Casa a fost construită cu cele mai noi tehnologii existente. Ba mai mult, cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice special create pentru locuinţa sa, M are acum asigurată sursă de energie necesară. În ceea ce priveşte sursa de căldură şi apă caldă, casa activă pe care M a ales să o construiască se foloseşte de o pompă de căldură, conectată la sursa de energie alimentată la panourile solare.
În ceea ce priveşte confortul, M şi familia lui beneficiază acum prin această casă de un aport generos de lumină naturală. Ferestrele mari permit să pătrundă o cantitate mare de lumină chiar şi în zilele mai mohorâte. Tot în categoria confortului intră şi cel termic, deoarece pereţii sunt construiţi în aşa fel încât să creeze un climat interior perfect pentru locuit atât în anotimpul cald cât şi pe timpul iernii. Sistemul de ventilaţie e construit în aşa fel încât le permite pereţilor să respire, ba mai mult protejează casa de zgomote, fiind foarte bine antifonată.
O altă dorinţă a lui M. legată de casa activă era ca aceasta să aibă elemente tradiţionale. Aşa că după imaginea casei părinteşti, a pus pe foaie alături de arhitecţi, un proiect de casă care să îmbine într-un mod plăcut elemente moderne şi tradiţionale.
M are acum o casă care oferă condiţii sănătoase de viaţă şi în acelaşi timp condiţii cofortabile, o casă care îi oferă liniştea şi bucuria de care el şi familia lui avea nevoie.
––-
A început să adune banii pe care în mod normal i-ar fi cheltuit pe întreţinerea şi plata utilităţilor, aşa că recent şi-a luat familia şi a plecat în vacanţă… Un lucru pe care în trecut nu şi-l putea permite pentru că ajunsese ca o mare parte din salariul lui să fie cheltuit pe plata facturilor lunare.
––-
A trecut ceva timp de când M se bucură de noua casă, una activă, unde poate spune că în sfârşit se simte acasă. O casă care îi oferă lui şi întregii familii o stare de bine şi sentimentul de siguranţă.
–-
Astăzi din nou întreaga stradă a rămas fără curent. Lumea iese înnebunită la poartă „Cum de M are curent, iar noi nu?! Se întreabă cu toţii, ba vociferând, ba şoptind! Până când unul dintre ei prinde iniţiativă… „Până aici! Trebuie să călcăm pe urmele lui M.!”
Acest articol este o ficţiune şi a fost scris pentru Spring SuperBlog
1 răspuns
[…] Casa activă – casa viitorului […]